Προμηθέας: Πότε και γιατί ιδρύθηκε το Ιδρυμα Δημητρίου και Λιλής Σταυροπούλου;

Η επέκταση της συνεργασίας του Προμηθέα με το Ιδρυμα Δημητρίου και Λιλής Σταυροπούλου ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχη τόσο στο μπάσκετ της περιοχής, όσο και σε μια σειρά πραγμάτων που αφορούν τον Πολιτισμό και τις Επιστήμες.
Ποιοι είναι όμως ο Δημήτριος και η Λιλή Σταυροπούλου; Πότε και με ποιους σκοπούς πρωτολειτούργησε η συγκεκριμένη εγκατάσταση; Ερωτήματα που θέσαμε στους ανθρώπους του Ιδρύματος, οι οποίοι μας βοήθησαν στην παρακάτω ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή.
Καταρχήν, ο Δημήτριος Σταυρόπουλος (ή Ποντίκης) ήταν Κωνσταντινουπολίτης. Το 1920, και σε ηλικία 30 ετών, μετέβη στο Παρίσι εκεί όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, μαζί με την σύζυγο του Ελλη ή Λιλή, το γένος Βορίδη, ασχολούμενος με επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τα τελευταία έτη της ζωής του τα έζησε στην Αθήνα και, επειδή δεν είχε κληρονόμους, πριν πεθάνει αποφάσισε να αφήσει όλη του την κινητή και ακίνητη περιουσία στο Ελληνικό κράτος, με μοναδικό στόχο την ίδρυση Ιδρύματος με την επωνυμία «Ο Οίκος του Ελληνα Φοιτητή». Το Ιδρυμα θα χρησιμοποιείτο (και) ως φοιτητικός ξενώνας για Ελληνίδες που φοιτούσαν στην Πανεπιστημιούπολη των Παρισίων, και σε περίπτωση που αυτό δεν θα ήταν εφικτό, στην Ελλάδα. Ορισε δε ως εκτελεστή της Διαθήκης του τον συγγενή του και συνεργάτη του, Δημήτριο Συναδινό, καταγόμενο εκ Πατρών, ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, διακεκριμένο νομομαθή και λογοτέχνη, ήδη γενικό γραμματέα του Ιδρύματος Παλαμά και αθλητή και εκ των ιδρυτών του ΝΟΠ, συνεπικουρούμενο από τον Μητροπολίτη Παρισίων, Μελέτιο και τον πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία, Ακαρνάνα στην καταγωγή, Χρήστο Ξανθόπουλο-Παλαμά.
Μετά την εκκαθάριση της περιουσίας του κληροδότη σε Ελλάδα και εξωτερικό και έπειτα από μακροχρόνιες προσπάθειες, συστήθηκε τελικά το 1981 το κοινωφελές Ιδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία Ιδρυμα Δημητρίου και Λιλής Σταυροπούλου.
Η σύγχρονη ιστορία του Ιδρύματος ξεκινάει ουσιαστικά το 1999, όταν το Υπουργείο Οικονομικών διόρισε Δ.Σ. στο Ιδρυμα, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας των μελών της προηγούμενης διοίκησης. Το νέο Δ.Σ. αφού κατέγραψε εντός 4ετίας την περιουσία του Ιδρύματος σε Ελλάδα και εξωτερικό, προχώρησε στη λειτουργία γραφείων. Η αρχική σκέψη για λειτουργία του Ιδρύματος στο Παρίσι ή στην Αθήνα δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας αξεπέραστων δυσκολιών (δεν βρέθηκε συμβατότητα στόχων μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και των επιθυμιών του διαθέτη), με αποτέλεσμα να επιλεγεί τελικά η Πάτρα. Συγκεκριμένα, στην 24η συνεδρίαση της 12ης Φεβρουαρίου 2003, το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε την αγορά ιδιόκτητου οικοπέδου κοντά στο Πανεπιστήμιο Πατρών (δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί χώρος εντός του Πανεπιστημίου), απόφαση που εγκρίθηκε και από τη διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Μετά την απόκτηση του οικοπέδου, το Ιδρυμα ξεκίνησε τον σχεδιασμό για την ανέγερση της εγκατάστασης και, πλέον, από το 2010 μέχρι σήμερα ο ξενώνας έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες δράσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Δήμο Πατρέων, επιστημονικούς φορείς, αθλητικές Ομοσπονδίες, Ενωσεις και σωματεία, κ.ά.
Η συνεργασία με τον Προμηθέα διανύει ήδη τον 4ο χρόνο ζωής, με τον ξενώνα του Ιδρύματος να φιλοξενεί το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νους» του πατρινού Συλλόγου, αλλά και άλλες δράσεις, όπως π.χ. ημερίδες, παρουσιάσεις, υποτροφίες, κλπ. Η επέκταση της συμφωνίας Ιδρύματος και Προμηθέα (καταρχήν για 5 χρόνια), σε συνδυασμό και με την ανέγερση τριών κλειστών γυμναστηρίων από την πατρινή ομάδα σε διπλανό οικόπεδο 12 στρεμμάτων, αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή και δημιουργεί νέα δεδομένα, που όμοιά τους συναντούμε μόνο στα μεγάλα Ευρωπαϊκά κλαμπ και φυσικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
πηγή : Κώστας Λαμπρόπουλος @ pelop.gr
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *